Zincir Dişli Çeşitleri
- Standart Zincir Dişliler (Form-B)
- Özel İmalat Zincir Dişliler
Zincir Dişliler Nedir?
Birkaç farklı zincir dişlisi vardır. Standart dişliler en yaygın olanıdır ve alaşımlı çelikten yapılmıştır. Sürüş için bir göbeği ve anahtarı var. İçlerine bir delik açılarak kurulurlar. Bazıları aktarma organı bileşenleri olarak kullanılırken, diğerleri tek hızlı bisikletler ve scooterlar için tasarlanmıştır. Dişli satın alırken, dişlilerin boyutunu ve hatvesini kontrol ettiğinizden emin olun.
Bir zincir dişlisi metalden, güçlendirilmiş plastikten veya bu malzemelerin bir kombinasyonundan yapılabilir. Genellikle dişlilerle karşılaştırılırlar ve aynı tekerlek şeklini ve dişleri paylaşırlar. Bununla birlikte, çok farklıdırlar ve yalnızca farklı zincir türleri ile etkileşime girerler. Kullanımları bisiklet zinciri tertibatlarına benzer. Makineniz için hangi tip dişlinin doğru olduğundan emin değilseniz, dişlilerin boyutuna ve şekline bakın.
Dişliler birçok farklı uygulama için kullanışlıdır. Örneğin, bisiklete binerken zincir dişlileriniz zinciri yönlendirmeye yardımcı olur. Bunlardan birini kırarsan zincirin düşer. Dişli olan bir makine kullanıyorsanız, kırık bir dişli dişi makineye zarar vermez ancak makinenin verimini düşürür ve verimi düşürür. Dişliyi değiştirirseniz, yük farklı bir vitese geçer.
Bir zincir dişlisi, dişli olan ancak diğer dişlilerle birbirine geçecek şekilde tasarlanmayan bir dişlidir. Dişli, tekerlek döndüğünde film stoğunun kenarı boyunca belirli bir delik ile birbirine geçer. Film projektörlerinin taşıma mekanizmalarında kullanılır. Film makinelerine ek olarak, kağıt ve delikli bant için zincir dişlisi beslemeleri de kullanıldı.
Zincir dişlileri için en yaygın uygulama, bir zincirin veya başka bir hareketli parçanın kapsanması gerektiği zamandır. Örneğin, bisikletlerin zincirlerinde genellikle zincir dişlileri bulunur. Bir zincir dişlisi, bir zincire uyan dişleri olan sağlam bir tekerlektir. Konveyör bantları ve film projeksiyon makaraları gibi daha büyük ekipmanların hareketine izin verir. Genellikle en yaygın dişli türüdür, ancak tek değil.
Bir zincir dişlisinin en yaygın kullanımı bisiklettedir. Bu bağlamda bisiklet sürmek için kullanılır. Zincir dişlisi ile çalışan bir bisikletin aksine, çift artı zincir dişlisi harika bir seçimdir. Çift taraflı dişlinin yanı sıra tarım ve tarım ekipmanlarında, otomotiv ekipmanlarında ve diğer makine türlerinde de kullanılır.
Bir zincir dişlisi, bir zincir veya başka bir delikli bant ile birbirine geçen profilli bir tekerlektir. Bisiklette kullanımı arabada kullanımından farklıdır. Amacı yumuşak bir sürüş sağlamaktır. Bisiklette hızını artırmak için de kullanılır. Bu tip dişliler bir motosiklette de kullanılır. Bu durumda, zincir dişlisi, bisikletin aktarma organları için kullanılandır.
Bir zincir dişlisi, dişleri olan dönen bir tekerlektir. Bisiklet tekerlekleri ve bisiklet pedalları arasında dönme hareketini iletmek için bisikletlerde kullanılabilir. Havai konveyörler için bir zincir dişlisi de kullanılabilir. Zincir dişlileri bisiklet pedallarında kullanıldığı gibi paletli araçlarda da kullanılmaktadır. Plastik veya metalden yapılabilirler ve makinenize uyacak şekilde özelleştirilebilirler.
Bir zincir dişlisinin diş aralığı, bisikletiniz veya diğer makineniz için dişli seçerken dikkate alınması gereken önemli bir faktördür. Ön dişlideki diş sayısı, dişlinin arka dişliye oranını belirleyecektir. Örneğin bir motosikletin ön dişlisi 2.65 diş aralığına sahiptir. Bir zincir dişlisinin diş aralıkları, güç aktarımı için kritik öneme sahiptir.
Bir zincir dişlisi, üzerinde dişleri olan bir tekerlektir. Zincir halkalarına bağlanırlar ve dönme hareketini iletirler. Genellikle bisikletlerde kullanılırlar ve genellikle güçlendirilmiş plastikten yapılırlar. Bazı dişlilerin farklı amaçlar için göbekleri vardır. Bir zincir dişlisinin düz mü yoksa sarmal dişli mi olduğu, bisikletin boyutuna ve şekline bağlıdır. Dişli, göbeği olan veya olmayan bir zincir dişlisidir.
Bir zincir dişlisinin hatvesi, dişli oranını belirler. Bir zincir dişlisinin hatvesi ile diş sayısı arasındaki oran, hız ve tork oranlarının temelidir. 50 dişli bir tahrik dişlisi 2:1 hız düşüşüne sahipken, 70 dişli bir dişli hızı yarı yarıya azaltacaktır. Bu dişliler en çok bisikletlerde kullanılır.