Burçlar

Rulman Burçları

Rulman burçları, bir bilyalı veya makaralı rulmanın bir çubuk üzerinde kayan en küçük parçalarıdır. Bu parçalar düşük sürtünmeli hareket sağlar ve yuvarlanma sürtünmesini azaltmak için tasarlanmıştır. Tipik olarak burçlar, kendinden yağlama etkisine sahip bronz alaşımdan yapılır. Burçları yapmak için kullanılan malzemeler uygulamaya göre değişir, ancak ana özellikleri kendinden yağlamalı ve gerekli yağlama miktarını sınırlamalıdır.

Plastik rulmanlar çok popülerdir ve genellikle spor ekipmanlarında bulunur. Seramik yataklar son derece serttir ve içlerine giren kum ince bir toz haline getirilir ve yatağın çalışmasına engel olmaz. Lignum vitae gibi kendi kendini yağlayan ahşap, gemi armalarında bronz tekerleklerle birlikte kullanılır. Piyano klavyesi ve aksiyon parçaları, genellikle Alman gümüşünden yapılan ve keçe veya deri burçlarla desteklenen merkez pimlerle birleştirilir.

Burçlar ve yataklar için doğru malzeme seçimi, güvenilir performanslarının anahtarıdır. Kompozitler bulunmadan önce tasarlanan veya faydalarının farkında olmayan ekipler tarafından tasarlanan birçok parça hala kullanılmaktadır. Kompozit malzemelerin doğru seçimi, rulmanın hızı ve uygulamasının yanı sıra darbe, yağlama ve bakım fırsatları arasındaki sürenin dikkate alınmasını içerir. Doğru malzemeyi seçmek, işletme maliyetlerini düşürür ve parçalarınızın uzun ömürlü olmasını sağlar.

İhtiyaçlarınız için doğru burcu belirlemenin en iyi yolu çevrimiçi bir araç kullanmaktır. Burada listelenen araçlar, yatak burçlarını daha iyi anlamanıza ve ihtiyaçlarınız için doğru olanları seçmenize yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Uygulamanız için doğru burcu seçmenize yardımcı olacaklardır. Tek yapmanız gereken makineniz için doğru olanı seçmek. İnternette bulabilirsiniz. Burçlar hakkında daha fazla bilgi edinmek için deneyimli mühendislere de danışabilirsiniz.

Farklı tipteki rulmanlar çeşitli malzemelerden yapılmıştır. Metale ek olarak, plastikten yapılmıştır. Bu malzemeler makinelerde yaygın olarak kullanılmaktadır. Kolayca erişilebilirler ve kolayca servis edilebilirler. Ancak ağır yükler için iyi değiller. Bunun yerine, diğer rulman türlerinden daha yüksek hızları sürdürebilirler. Avantajlarına rağmen, kaymalı yataklar yüksek hızlı uygulamalar için en iyi seçim değildir. Dergideki kum kolayca kirlenir.

İki tip yatak burcu vardır. İlk tip kaymalı yatak, diğeri ise makaralı yataktır. Her iki burç türü de metal bir malzemeden yapılmıştır. Çelik olanlar en dayanıklı olanlardır. Babitt tipi pürüzsüz bir yüzeye sahiptir ve paslanacak bir yüzeye sahip değildir. Daha yüksek sıcaklıklara dayanabilir. Burçlar farklı malzemelerden yapılmıştır, ancak hepsinin temel işlevi aynıdır.

Masif burçlar, iki türden en dayanıklı olanlardır. En sıkı OD ve duvar toleranslarını sunarlar. Babitt tabakası ile yapılırlar. Sağlam bir burç, yerinde makine gerektirmez. Bölünmüş burç daha ucuz bir seçenektir. Ancak, bir rulman satın almadan önce uygulamayı araştırmak en iyisidir. Emin değilseniz, tam rulman tipini belirlemek için üretici garantisini okuyun.

Bir burç, bir bilyalı veya makaralı yatağın en küçük parçasıdır. Ana işlevi, iki yüzey arasındaki sürtünmeyi sağlamaktır. Tasarım gereği, bir burcun sürtünme direnci, aralarındaki sürtünmeyi azaltacaktır. Bir yatağın tipik özellikleri arasında sürtünme, aşınma ve yağlama bulunur. Yavaş hareket eden yükler için gres dolu bir yatak daha uygun olabilir. Gres dolgulu bir burç, darbeye ve ısıya karşı bilyalı yatağa göre daha dayanıklıdır, bu nedenle aynı uygulamada kullanılabilir.

En yaygın burç türleri katı ve bölünmüştür. Her ikisinin de avantaj ve dezavantajları var. En popüler olanları, mükemmel korozyon ve yorulma direncine sahip olan babbitt ve çelik destekli burçlardır. Bir babbitt burcu, bir babbittten oluşur. Babit, sağlam bir burçtaki bir tüpe döndürülür. Çelik destekli bir burç, 0,7 mm’lik bir dış çapa ve duvar toleransına sahiptir. Babit, katı bir babbitten daha esnektir ve ayrık burçlu olandan daha düşük dış çapa sahiptir.

Burçların en yaygın türü bir manşonlu yataktır. Metal, plastik, bronz veya bronzdan yapılabilir. Kovanlı yatak, iki parçanın zıt yönlerde hareket etmesini önleyen bir makinenin tek bir parçasıdır. Kovanlı yatak, burçların en ucuz şeklidir ve çabuk aşınmaz veya kırılmaz. Aynı zamanda en hafif ve en dayanıklı bilyalı rulman türüdür.

Tek sıralı konik makaralı rulmanlar, tek sıralı makaralara sahiptir ve birleşik eksenel ve radyal yükü kaldırabilir. Çift sıralı versiyon ise iki paralel sıradan oluşmaktadır. Tek sıralı konik makaralı rulman, küresel dış çapa sahip bir mahfaza içine monte edilecek ve havacılık ve otomotiv uygulamalarında yaygın olarak kullanılmaktadır. Kafeslerdeki pimler makaralara geçirilir.

Konik makaralı rulman, özellikle çift etkili eksenel ve radyal yükler gerektiren ağır hizmet uygulamaları için mükemmel bir seçimdir. Bu tip rulman aynı zamanda yüksek sıcaklık uygulamalarının üstesinden gelebilir. Bir konik makaralı rulmanın en küçük boyutu, onun iç çapıdır. Dış çapı, flanş hariç yatağın çapıdır. En küçük boyutu dış çaptır ve aynı zamanda yatak muhafazasını da içerir. Konik silindirlerin diğer önemli özellikleri, nominal hızı (yağ) ve toplam genişliği içerir.

X düzenlemelerinde diğer eşleşen konik makaralı rulman setleri mevcuttur. Tandem düzende konik makaralı rulmanlar birbirine paralel temas hatları ile birbirine göre ayarlanır. İkinci tip, bir yönde eksenel kuvveti destekleyemezken, birincisi minimum P = C0r/60 gerektirir. Doğru ayarın, bir konik makaralı rulmanın doğru çalışması ve güvenilirliği için kritik öneme sahip olduğuna dikkat etmek önemlidir.

Adından da anlaşılacağı gibi konik makaralı rulman, iç ve dış bileziği birbirine uyumlu bir rulman türüdür. İç ve dış halkalar aynı çapta olup, yüksek sürtünmesiz çalışma sağlar. Ayrıca, bu tip konik makaralı rulmanlar çok çeşitli tasarım ve malzemelerde mevcuttur. Böylece, uygulamanız ne olursa olsun, uygulamanızın özel ihtiyaçları için doğru olanı bulabilirsiniz.

Konik makaralı rulman, son derece dayanıklı olmasının yanı sıra dış halkanın açısal yanlış hizalanmasına da dayanabilir. Bu şekilde, tek sıralı bir konik makaralı rulman eksenel yükleri destekleyebilirken, çift sıralı bir konik makaralı rulman radyal yükleri karşılayabilir. Ek olarak, tek sıralı rulmanın iki sıralı tasarımı kolay montaj sağlarken çift sıralı tasarıma gerek yoktur.

Montaj söz konusu olduğunda, konik makaralı rulman ünitenin ayrılmaz bir parçasıdır ve genellikle bir çift olarak monte edilir. Bu rulmanlar genellikle greslidir ve birbirleriyle değiştirilebilir. Bazı üreticiler iki sıralı konik makaralı rulman takımları üretirken, diğerleri tek sıralı konik makaralı rulman takımları kullanır. Bu bileşenler genellikle birbirine yapıştırılır. Tipik olarak değiştirilebilirler ve ek montaj gerektirmezler.

Tek sıralı konik makaralı rulman, tek sıralı konik makaralı rulman ile uyumlu olmalıdır. Buna karşılık, dış bileziğe bir flanş ile tek sıralı bir konik makaralı rulman monte edilmelidir. Bir dişli kutusunda veya diferansiyelde flanşlı tarafı konik makaralı rulman kullanılması, dişli kutusunun sürtünme direncini artıracak ve makaraların raydan kaymasını önleyecektir.

İki ana tip konik makaralı rulman vardır: tek sıralı ve çift sıralı. İki sıralı rulmanlar daha stabildir, ancak gürültülü olabilirler. Farklı sıralı bir yatak da gürültüye eğilimlidir, tersi ise ısıyı dağıtmada daha az etkilidir. Konik makaralı rulman, geniş bir uygulama yelpazesi için genellikle en uygun maliyetli seçenektir. Bu tip makaralı rulman genellikle en pahalı olanıdır ve en sık bakım gerektirir.

İki tip tek sıralı konik makaralı rulman vardır: flanşlı ve düz. Tek sıralı konik makaralı rulmanların montajı kolaydır. Ancak, kendilerini tutmazlar, bu da monte edildiklerinde kullanımlarını zorlaştırır. Flanşlı rulman, tek sıralı makaralı rulman için iyi bir seçim değildir. Bu durumda, iki parça arasındaki sürtünmeyi önlemek için dış halka iç halkadan ayrı olmalıdır.