Bilyalı Rulman Çeşitleri

Bilyalı Rulman Nedir?

Bilyalı Rulmanlar araba tekerleklerinden motorlara ve türbinlerden tıbbi ekipmanlara kadar birçok makinede dönme hareketi ile sorunsuz, verimli çalışma sağlar. Bilyalı rulman, hareketi kolaylaştırırken üç ana işleve hizmet eden bir rulman türüdür: yükleri taşır, sürtünmeyi azaltır ve hareketli makine parçalarını konumlandırır.

Bilyalı rulmanlar, hareketli düzlemler arasında yüzey temasını ve sürtünmeyi azaltmak ve rulman halkalarını ayırmak için bilyeler kullanır. Bilyaların dönüşü, birbirine sürtünen düz yüzeylere kıyasla daha düşük bir sürtünme katsayısına neden olur. Bilyalar ve yuvalar arasında çok az yüzey teması olduğundan, bilyalı rulmanlar tipik olarak boyutlarına göre diğer yataklı rulmanlara göre daha düşük bir yük kapasitesine sahiptir.

Bilyalı Rulman Çeşitleri Nelerdir?

Bilyalı rulmanlar için çeşitli farklı tasarımlar ve uygulamalar vardır ve tasarımları endüstriyel uygulamalarına ve yük tiplerine özeldir. Bazı yaygın bilyalı rulman tasarımları şunları içerir:

  • Eğik Bilyalı Rulman: Birleşik radyal ve eksenel yükler altında çalışmak üzere tasarlanmıştır.
  • Eksenel Rulman: Eksenel bilyalı rulmanlar olarak da adlandırılırlar, bunlar rulmanın eksenine paralel uygulanan kuvvet veya itme yükleri altında çalışmak üzere tasarlanmıştır.
  • Sabit Biyalı Rulman: Hem radyal hem de hafif eksenel yükleri taşımak için tasarlanmıştır.
  • Lineer Rulman: Doğrusal bir eksen boyunca tek yönde harekete izin verecek şekilde tasarlanmıştır.
  • Oynak Bilyalı Rulman: Kendinden hizalanan ve hem radyal hem de hafif eksenel yükleri taşıyan iki set bilyeli rulmanlardır.
  • Yüksek Hızlı Hassas Bilyalı Rulman: Başka bir adıyla hassas bilyalı rulman türü, yüksek hızlı eğik bilyalı rulmandır. Adından da anlaşılacağı gibi, yüksek hızlı rulmanlar, yüksek RPM’leri hassasiyet ve doğrulukla işlemek için tasarlanmıştır.

Bilyalı Rulman Ölçüleri, Şekilleri ve Malzemeleri Nelerdir?

Bilyalı rulman ölçüleri kullanımlarına göre değişmektedir. Yatağın genişliği de uygulamaya bağlıdır. Örneğin, alanın önemli olduğu durumlarda ince kesitli rulmanlar kullanılır. Dış ve iç yuvaların çapı ve genişliği arasındaki fark en aza indirilerek kompakt tasarımlara izin verilir.

Bilyalı rulmanlarda kullanılan malzemeler, uygulamalarına bağlıdır. Bilyalı rulmanların büyük çoğunluğu çelikten yapılmıştır. Diğer malzeme türleri arasında, gelişmiş korozyon direnci için paslanmaz çelik rulmanlar ve yüksek dönme hızlarına ulaşmak için iç ve dış yataklar arasındaki yatağın hareketli parçaları olan seramik bilyeler olan hibrit bilyalı rulmanlar bulunur.